Pezzuoli veinimaja viinamarjapõllud

Modena on provints Lombardia maakonnas, kuulsas Emili Romagna piirkonnas. Maailmas ka tuntud kui toidupealinn, sest just Modenast on pärist Parmigiano Reggiano juust, klassikaline balsamiäädikas, Amaretti küpsised. Parma sink ja maailmakuulsad kihisevad veinid Lambruscod. Itaallased austavad oma toitu ja maad ja on uhked oma kvaliteeti näitava PDO ja PGI märgistusega traditsioonilise piirkondliku toodangu üle. Nõuab ju maa harimine palju füüsilist tööd ja tulemus sõltub tihti ilmast. Just nagu meil Eestis võib ka Modenas hävitada natuke öökülma valel ajal terve hooaja saagi ja siis näiteks veini sel aastal lihtsalt ei saa. Kohalik toit on piirkonnapõhine ja tooraine hooajaline. Kodudes valmistatkse endiselt suurem osa vajaminevaid hoidiseid. Ja ilma Lambruscota ei lõpe ka tänasel päeval Modenas ükski korralik toidukord. Lambruscod on Charmant meetodil valmistatud Lambrusco viinamarjadest kihisevad joogid, varjeerudes kuivadest magusateni ja valgest rubiinpunasteni. Lambrusco viinamarju kasvatati ja veine villiti juba Rooma riigi ajal. Lambrusco nimigi tähendas algselt metsikut veini.

Ja nüüd on meil võimalus pakkuda ka teilegi väga kvaliteetseid ja klassikalisi Lambruscosid Põhja Itaaliast, Emilia Romagna piirkonnas Modenast. Seda killukest päikest ja iidseid aegasid. Veinihaldjas käis kevade alguses uudistamas Modena südames kevadet, uusi veine, koduseid hoidiseid ja pastatooteid, juuste ja balsamveiniäädikaid.

Välja sai valitud kokku 11 sorti veine, millest kolme sorti Lambruscosid Pezzuoli veinimajast tutvustame nüüd natuke lähemalt. Sealne maastik on suhteliselt lage ja rikas mineraalsoolade poolest. Mis omakorda annavad veinidele selge ja puhta maitse.

Pietra Rossa” Lambrusco di Sorbara DOP on violetse varjundiga, värske, kerge ja peene puuviljamaitsega kergelt kihisev mullidega vein. Sobib suurepäraselt suviste grilllihade kõrvale, Parmesani juustu, täidetud tortellinide ja ka lasanje kõrvale.

Pietra Scura” Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOP on rubiinpunase varjundiga ja maitsetes segunevad kannikesed, maasikad, värsked ploomid ja põldmarjad. Grasparossa on kangem ja sisaldab rohkem tanniini kui enamus teisi Lambrusco veine. Sobib pikema laagerdusega juustude juurde, salaamide ja prosciutto juurde. Samuti sobib talvisemate ja rasvasemate toitude juurdekus kasutatakse võid, juustu ja sealiha. Näiteks sealiha raguu, rasvased ahjuvorstid kartulipudruga.

Pietra Gialla” Lambrusco e Pignoletto on delikaatne ja kerge mullivein. Põhimaitse on intensiivselt puuviljane. Järelmaitses on tunda mett. Sobib kergete eelroogade juurde, samuti kala kõrvale.

Kõik kolm veini sobivad jahutatult suvejookideks kuumadel päeadel, sobivad pidulikeks puhkudeks või piknukile. Oma peente ja delikaatsete maitetega teevad need veinid kõik hetked veelgi säravaks ja nauditavaks.

Ja Modena kevad lõhnab peaaegu samamoodi kui Eesti kevad. Õhus on segunenud päikese käes soojeneva mulla kuivust ja noorte pungade rohepuiseid lõhnu, tuul kannab esimesi õisi ja mägedest kaasa haaratud kargemaid lumesulamisnoote. Ja seda kõike kuu aega varem kui meil Eestis

Ilusaid hetki soovides,

Veinihaldjas.

Kevadised pungad Eestimaal

Pezzuoli veinimaja peamaja.

Pezzuoli veinimaja viinamarjapõllud